2011. december 18., vasárnap

24.

karácsonyi újdonságok 1.


datolyás süti karamell szósszal


hozzávalók 4 személyre (de szerintem a karamell szósz miatt ez akár 6 személyes adag is simán lehet):


sütihez:


20 dkg datolya
10 dkg vaj
20 dkg cukor
2 db tojás
18 dkg liszt (mester család süteményliszttel készítettem)
negyed csomag sütőpor (1,5 mokkás kanál)
1 dl tej


szószhoz:

20 dkg vaj
2,5 dl habtejszín 
30 dkg barna cukor, de szerintem a sima kristálycukor is megteszi
  1. a datolyát kimagozzuk és apró darabokra vágjuk.
  2. a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és újra átkeverjük.
  3. belerakjuk a datolyát és a liszttel elkevert sütőport és az egészet masszává keverjük.
  4. a sütőt 180 fokra melegítjük. kivajazunk majd lisztezünk egy tepsit, vagy kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztát.
  5. kb 50 perc alatt aranybarnára sütjük. tűpróbával könnyel ellenőrizhető, hogy kész van-e.
  6. miközben a süti sül, elkészíthetjük a szószt.
  7. minden összetevőt (vaj, cukor, tejszín) egy lábosba öntünk és kis lángon hevítjük.
  8. akkor van kész, ha szép barna és sűrű. melegen még erőteljes vaj íze lehet, de ez eltűnik majd.
miután a süti és a szósz is kihűlt, jöhet a tálalás.

jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése