datolyás süti karamell szósszal
hozzávalók 4 személyre (de szerintem a karamell szósz miatt ez akár 6 személyes adag is simán lehet):
sütihez:
20 dkg datolya
10 dkg vaj
20 dkg cukor
2 db tojás
18 dkg liszt (mester család süteményliszttel készítettem)
negyed csomag sütőpor (1,5 mokkás kanál)
1 dl tej
szószhoz:
20 dkg vaj
2,5 dl habtejszín
30 dkg barna cukor, de szerintem a sima kristálycukor is megteszi
- a datolyát kimagozzuk és apró darabokra vágjuk.
- a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és újra átkeverjük.
- belerakjuk a datolyát és a liszttel elkevert sütőport és az egészet masszává keverjük.
- a sütőt 180 fokra melegítjük. kivajazunk majd lisztezünk egy tepsit, vagy kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a tésztát.
- kb 50 perc alatt aranybarnára sütjük. tűpróbával könnyel ellenőrizhető, hogy kész van-e.
- miközben a süti sül, elkészíthetjük a szószt.
- minden összetevőt (vaj, cukor, tejszín) egy lábosba öntünk és kis lángon hevítjük.
- akkor van kész, ha szép barna és sűrű. melegen még erőteljes vaj íze lehet, de ez eltűnik majd.
miután a süti és a szósz is kihűlt, jöhet a tálalás.
jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése