2011. december 4., vasárnap

23.

házi háromsajtos hamburger


ezt a receptet limara blogján (ami egyébként fantasztikus) találtam:

2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő

+ 1 tojás a kenéshez


sajnos gluténmentes lisztből nem lett túl jó. szépen megkeltek a zsemlék, lyukacsos lett a tészta, csak nem eléggé. nehéz volt  és egy kicsit tömör. szóval ajánlom inkább a megszokott zsemlerecepteket. vagy ha ezt ki is próbáljátok, szerintem hagyjátok ki belőle a joghurtot és pótoljátok tejjel és olajjal.

viszont a hamburgerhús valami fantasztikus lett.

hozzávalók:
darált hús
vöröshagyma
só, bors
barbecue fűszerkeverék (mester család boltjaiban megtalálható)
vaj és olaj a sütéshez

  1. a vöröshagymát apróra kockázzuk.
  2. a darált húst összekeverjük a fűszerekkel, és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a zsemlét.
  3. serpenyőben olajat és vajat hevítünk, lassú tűzön pirosra sütjük a húspogácsákat. igyekezzünk akkorákat készíteni, hogy passzoljon a zsemle méretéhez. ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. ne felejtkezzünk meg arról se, hogy sütés közben zsugorodik.
házi paradicsomszósz

sűrített paradicsom (vízzel hígítani kell), vagy házi paradicsomlé 
babérlevél
só, bors
kakukkfű
bazsalikom
oregano

  1. egy fazékba öntjük a paradicsomot és a fűszerekkel együtt forraljuk, amíg besűrűsödik.
  2. a hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.
összeállítás:
  1. a zsemléket félbevágjuk
  2. rárétegezzük a húspogácsákat, salátát, paradicsomszószt, sajtot és amit még találunk otthon. raktam bele mozzarellát, trappistát és edami sajtot, majonézt és mustárt. nekem ez a kedvenc összeálításom.
jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése