2011. március 22., kedd

4.

currys leves

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel.

az én levesem a személyes téli kedvencem, bár most, hogy kitavaszodott valószínűleg ugyanolyan jól fog esni.
hozzávalók:

1 főre

1 db közepes burgonya
1 db közepes hagyma
1 db közepes répa
1 tk currypor
gluténmentes ételízesítő (mestercsaládos)
reszelt sajt vagy sült bacon ízlés szerint

  1. meghámozzuk a zöldségeket.
  2. a krumplit és a répát nagyjából azonos méretű darabokra vágjuk, hogy egyszerre főljenek meg, a hagymát elfelezzük, vagy negyedeljük.
  3. mindet egy fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen belepje, vagy ha sűrűbbet szeretnénk, akkor kevesebbet.
  4. beleszórunk az ételízesítőből
  5. ha minden megpuhult levesszük a tűzről, beleszórjuk a curryport és tösszeturmixoljuk botmixerrel.
  6. tálaláskor megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és/vagy sült bacondarabkákkal.
  7. forrón a legjobb!
jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése