2011. március 10., csütörtök

3.

A tortilláról.

A tortilla (ejtsd tortija), többféle étel lehet. Spanyolországban tojásos omlett vagy kelt tészta, Mexikóban vékony, tűzön sütött tésztalap.
Mi most a mexikói változattal foglalkozunk. Ez a vékony tésztalap hasonló a palacsintához, csak merevebb, jobb tartású. A kerek, vékony tortillát töltelékkel töltve feltekerik.

Texasból és Mexikóból terjedt el szerte a világon, híres Tex-Mex étel.
Húsos töltelékkel töltve a neve tacos, enchilada vagy burritos.
Ha a tésztát keményebbre gyúrják, a kerek lapokból kis háromszögeket vágnak, erősebben sütik és mint a chipset különböző salsa szószokba mártják, ez a nachos, de ez már egy másik, következő történet.

Töltelékfajták: 
 
Vegetáriánus fajták a lecsós, a pestoval készített, a padlizsánkrémes, a különböző ajvárokkal készített. Mindegyik kiegészíthető csemegekukoricával!
A húskedvelők mindenféle módon elkészített pörkölt-, tokányfélével tölthetik, lényeges, hogy a szaftot sűrítsük be.
A tortilla igazi partiétel, folyamatosan süthető és ehető. Ideális szombat esti családi program. A tésztát előre elkészíthetjük, igény szerint folyamatosan nyújthatjuk, és süthetjük. A sütés történhet faszénen is, de a gázon gyorsabb.
Nem javaslom öltöny-nyakkendős öltözékhez, a töltelék szóródhat!

Italok: 
 
Borok közül illik hozzá minden rozé, a testesebb fehérborok, mint a budai és balatoni chardonnay-k, olaszrizlingek, paprikás töltelék esetén könnyű vörösbor, mint a szekszárdi kadarka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése