2011. március 8., kedd

2.

Tészta

(csésze =2.5 dl)
2 csésze liszt - én a mestercsalád tésztalisztet szoktam használni
2 tk sütőpor – gluténmentes!
csipet só
4 ek margarin vagy olaj
1/2 - 3/4 csésze forró víz
olaj a sütéshez

1.       A lisztet beleszórom egy tálba, összekeverem a sóval, sütőporral.
2.       Összemorzsolom a margarinnal - úgy, mint amikor omlós tésztát készítünk. Apránként hozzáöntöm a forró vizet és alaposan összegyúrom. Ne legyen túl kemény a tészta.
3.        Ezután 10 nagyjából egyenlő részre osztom, lisztezett felületen golyókat formázok belőle, letakarom és állni hagyom 20 percig.
4.       Most következik az a rész, amit jó ha ketten csinálunk - nekem a kedvesem szokott segíteni. Egyikünk kinyújtja a gombócokat kb. 15 cm-s sugarú körlappá, a másikunk egy felforrósított serpenyőben megsüti.
5.       Nagyon gyorsan elkészül, addig kell sütni, amíg fel nem puffad és szépen meg nem barnul. 1-2 perc alatt megsül egy tortilla, zsiradékot nem kell tenni a serpenyőbe.
6.       A kész tortillákat alufóliába tekerem és gyorsan megtöltöm, hogy a gőz meg tudja puhítani a tésztát.

Taco szósz /salsa

1 ek olaj
1 vöröshagyma apróra vágva
1 zöldpaprika apróra vágva
1/2 - 1 piros vagy zöld chili apróra vágva (kimagozva)
1 gerezd zúzott fokhagyma
csipet só, bors és cukor, oregano, bazsalikom
1 paradicsom konzerv (hámozott, egész vagy darabolt féle), ha szezonja van a paradicsomnak, akkor a friss a legkobb
kis paradicsompüré (a szine miatt)
1.       Egy serpenyőben felforrósítom az olajat , beleteszem a hagymát, zöldpaprikát.
2.       Addig párolom kis lángon, amíg meg nem puhulnak.
3.       Hozzáadom a chilit, fokhagymát és még 2-3 percig párolom.
4.       Jöhet bele a cukor, só, bors, oregano, bazsalikom, paradicsom.
5.       A paradicsomot szétnyomkodom amennyire tudom, nem kell teljesen, maradjon darabos.
6.       Tovább főzöm 5-6 percig, amíg kicsit besűrűsödik.

Darált marhahúsos szósz

70 dkg marhahús (felsál), ledarálva
fél-1 kukorica konzerv
1 db közepes fej vöröshagyma
1 tasak bolognai szósz – mestercsaládosat szoktam használni
fél tasak mexikói fűszerkeverék (kb.: só, bors, chili, paprika)
szárított chili (opcionálisan)

1.      Felforrósított olajban megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát és a darált húst.
2.      Amikor elfőtte a levét, öntünk hozzá 3 dl vizet és beletesszük a bolognai szószt. csomómentesre keverjük.
3.      5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön a szósz.
4.      Hozzátesszük a kukoricát és a mexikói fűszerkeveréket.
5.      Összemelegítjük kb 3-5 perc alatt és kész is.

Sült bab
1 db babkonzerv vagy ha van otthon szárazbab, akkor abból kb. 1 csészényi beáztatva 1 éjszakára 3-szoros mennyiségű vízben.
1 db nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
1 db paradicsom,kockára vágva
1 gerezd fokhagyma
1 ek zsiradék. (olaj/margarin/vaj/zsír)
só, színes őröltbors ízlés szerint

1.      A felforrósított olajon megpirítjuk a hagymát.
2.      (Ha szárazbabot használunk, akkor elő kell főzni sós vízben, amíg a bab megpuhul. Ez kb fél-1 óra. ha van kukta otthon, akkor gyorsabb.)
3.      A babról leöntjük a levét és a babot hozzátesszük a hagymához a paradicsommal és a fokhagymával együtt.
4.      Összemelegítjük.
5.      Fűszerezzük.
6.      Ha megfőtt és megpuhult minden, botmixerrel pürésítjük.

Tortilla tekercs összeállítása

reszelt sajt
saláta
avokádó
alufólia

1.      A frissen sült tortillát alufóliába csavarjuk, mint egy palacsintát.
2.      Kitekerjük és beletesszünk 1-2 salátalevelet.
3.      Jöhet 1-2 ek mindegyik szószból.
4.      Megszórjuk reszelt sajttal.
5.      Aki akar tehet bele avokádót is.
6.      Az egészet feltekerjük és állni hagyjuk az alufóliában kb 5-10 percet. (Közben a többi tortilla is megsül.)
7.      Ha minden kész, félig kicsavarjuk az alufóliából, hogy ne folyjék ránk a szósz, és belemártjuk a taco szószba/salsába.
8.      Jó étvággyal fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése