2011. szeptember 16., péntek

18.

CHUTNEY

Hogy mi is az a chutney [csatni]? Egy zöldségekből, gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű szósz egyenesen Indiából.
Ehetjük grillezett zöldségek és úsok mellé, vagy ha kicsit bonyolítani akarjuk a sülthús és a rizs kombinációt, kínálhatunk mellé egy adag chutney-t és már is különlegessé tettük az ételt.

Eddig ezeket a variációkat bróbáltam ki:

Szilva chutney alaprecept

hozzávalók:
10-15 szem szilva
fahéj (lehetőleg egészben)
chili (lehet szárított vagy friss)
cayenn bors
cukor
  1.   a szilvát megmossuk és kimagozzuk. ha akarjátok félbevágva, vagy kisebb darabokra is szelhetitek, de a méretének ezesetben nincs jelentősége.
  2. lábosban elkezdjük főzni víz hozzáadása NÉLKÜL.
  3. beleszórjuk a fűszereket és pépesre főzzük. 
  4. a végén édesítjük.
elkészülési ideje kb. 20 perc.  különlegessége, hogy olyan csípősnek kell lennie, hogy ne tudd megenni, de olyan édesnek, hogy ne tudd otthagyni, első körben mindenkinek az ajánlom, csínján bánjon a csípőssel, mert egy pillanat elég ahhoz, hogy megszaladjon az ember keze.

mivel ez egy alaprecept természetesen gazdagítható pl ezekkel a fűszerekkel:
csillagánizs, zöldbors, zöld, piros vagy sárga chili, szegfűszeg.


Paradicsom chutney

hozzávalók:
kb 30 dkg paradicsom
ecet (borecet ha lehet)
fahéj
szegfűszeg
cukor
chili
zöldbors

  1. a paradicsomnak ki kell vágni a magházát. ez nem kerül bele a chutney-ba.
  2. kisebb kockákra felvágjuk a paradicsomot és mehet a lábosba; szintén víz hozzáadása NÉLKÜL főzzük.
  3. azonnal hozzá is adhatjuk a fűszereket.
  4. ecetből, cukorból 2-2 evőkanállal rakjunk csak bele először, aztán ha már kicsit összefőttek az ízek, kóstoljuk meg. ha nem harmónikus az ízhatás, változtassunk rajta bátran.
 elkészülési ideje kb. 30 perc. viszonylag sűrű mártást kell kapjunk, ne maradjon sok leve. legjobb, ha 1 éjszakát pihentetjük és csak másnap kínáljuk, de frissen is kiváló kísérő az ebéd mellé.


jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése