2011. május 31., kedd

13.

ebben a kezdődő kánikulában mindenkinek jól jön egy kis hűsítő.
szerintem az egyik legnagyszerűbb formája ennek a fagyi-evés.

egyelőre nem főzős fagyi receptet fogtok itt találni, hanem csak egy egyszerű és csodálatos dolgot:

epres fagyasztott joghurt

hozzávalók:

natúr joghurt
eperlekvár (vagy a kedven lekvárod)

szerencsére már a laktózmentes joghurtot is meg lehet vásárolni a nagyobb élelmiszerboltokban, úgyhogy a tej és laktózérzékenyek is elkészíthetik maguknak ezt a kis hűsítőt.

kifejezetten gluténmentes joghurtra most nem tudok példát mondani, de valószínűleg a spar - free from termékcsaládban lehet találni. én a mizot szoktam venni és eddig még nem volt tőle semmi bajom. a danone-t nem ajánlom, mert mióta elkezdték a különböző görög, meg epres piskótás, bla-bla összevissza ízesített joghurtjaikat készíteni, már a gyümölcsjoghurtokat se tudják garantáltan gluténmentesen előállítani. ha megnéziket, le is vették róla az áthúzott gabonát.... ez egyszerűen a technológia miatt van. vagyis nem tudják garantálni, hogy a gyártósor minden alkalommal gluténmentesre van tisztítva. ez ugyanaz, mint a "tartalmazhat továbbá..." felirat a különböző termékeken.

a lekvárokat a nagymamámtól szoktam beszerezni, így ezek garantáltan gyümölcsből készülnek, és ha időben szólok neki, akkor fruktózzal édesíti, és így valamivel egészségesebb is lesz, mintha répacukrot tenne bele. (nyár végén lesz egy befőzési akcióm, ahol különleges lekvárokat tervezek eltenni a télre, pl: levendulás sárgabarack. ezt már 2 éve kipróbáltuk. nagyon ízletes!)


  1. a joghurtot tálba öntjük.
  2. hozzákeverünk pár teáskanálnyi lekvárt.
  3. megkóstoljuk, ha még kell bele lekvár, akkor csak rajta.
  4. lefagyasztjuk.
variációk:
lekvár helyett mehet bele:
  1. fahéj
  2. gyümölcs
  3. különböző öntetek (pl csoki)
 a fahéj egyrészt nagyon ízletes, másrészt emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, és gombaölő hatású. ezért ajánlják fogyasztását a candidásoknak is.

ahogy már kipróbáltam ezt a receptet:
eperlekvár, szilvalekvár és barackpüré (ami a centrifugából megmaradt)


jó étvágyat!  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése